0

Påsken for meg.

Posted by admin on April 21, 2011 in Diverse |

Det er påske og helligdagene står i kø.

Dette er den store religiøse høytiden.  Dette er liksom dagene hvor hele kristendommen er bygget rundt.  Svik, pine, tapperhet, død og gjenoppståelse.

Hva er så påsken for meg ?

Er det mer i min påske enn noen dager fri fra jobben til å kunne gjøre andre ting?  Mer enn en pils i solen og god mat?  Mer enn hygge med familie og venner ?

Jeg er ikke personlig kristen. Det vil si jeg er døpt i kirken og tilhører den norske statskirke men er ikke kristen i den forstand at jeg dyrker religionen. Men jeg er heller ikke avvisende til de som gjør det. Jeg fornekter ikke men det er ikke det samme som at jeg bekrefter noe. Ja jeg er konfirmert og det er jo en bekreftelse men hvor bevisst var man egentlig på dette i ungdomsårene?

For meg er vel heller religionen noe ubestemt. Jeg er vel mer avventende uten å være avvisende.

Så hva er påsken for meg ?

For et voksent og relativt refektert menneske og en som er tenkende og kanskje litt grublende så er det klart man tenker litt på at det er Skjærtorsdag, at det er Langfredag og Påskeaften.  Det er ikke til å unngå. Historien som fortelles er jo også både dramatisk, grusom og trist. Den er for å vekke følelser. Men de kristne vil også se glede i påsken og er man troende så gjør man det. Så på en måte, om man tar alt dette inn over seg så inneholde disse få påskedagene hele livets følelsesspekter.

Jeg hadde en opplevelse som ungdom som jeg aldri glemmer.

De som kjenner meg vet min interesse for musikk og i ungdomskolen hadde vi noe som het skolekino.

Det ble satt opp en film på kino, i vanlig skoletid, som bare var for skoleelever.

Denne gangen var det den omstridte filmen Jesus Christ Superstar som skulle vises.

Filmen var omstridt for sin bruk av virkemidler og tolkning av Jesus siste dager.

Men ikke minst inneholdt den rockende fengende musikk.

Dette var noe for meg og musikk og handling festet seg.

Men det var noe annet som skulle gjøre større inntrykk.

For dere som har sett filmen så husker dere sluttscenen der Jesusfiguren henger på korset mens filmteamet pakker sammen og skuespillerne går inn i bussen en etter en. Før de går inn snur de seg og ser opp mot høyden der det henger en mann på korset. De tenker etter hva de har vært med på før de går inn i den hippibussen som skal ta de tilbake inn i sivilisasjonen. Den siste som går inn er den sorte Judas. Han han er neger. Og var var liksom historien komplett hadde det ikke vært for ei jente som satt på raden foran meg og gråt. For henne ble dette for sterkt. Jeg vet ikke hvem hun var. Ei heller om hun var personlig kristen og derfor tok det spesielt tungt. Men etter dette har filmen Jesus Christ Superstar hatt en spesiell plass hos meg. Jeg kan handlingen ut og inn. Kjenner musikken, dialogene og ansiktene. Har den på LP, CD og DVD (i to forskjellige utgaver). Den blir liksom aldri borte.

Så hva er påsken for meg ?

Dette er endel av min påske.

Jeg prøver å få sett den en gang i løpet av påskehelgen.

Når ungene var små tok jeg dem med meg og de har også fått sin dose med Jesus Christ Superstar.

Jeg er ikke sikker på om de husker det nå men jeg vil aldri glemme den filmen og hun som tok det så tungt at hun ble sittende igjen i salen når alle vi andre gikk ut………

Noen ganger settes det spor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2009-2020 Petters refleksjoner All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.